Modern design in Dartmouth Split Entry Home

14102993_1073089579428044_6737273684853512131_o

I had the pleasure of working with a couple in Dartmouth towards the end of summer. What began as a kitchen makeover soon morphed into a complete revamp of their main living area. The couple had already chosen some modern furnishings by Structube, they had painted an accent wall a lovely shade of charcoal and throughout the space there were hits of tangerine and lime. I could see where they wanted to end up on this redesign and I knew I could get them to the finish line. 

Their kitchen was the basic builder grade kitchen and it was in need of some TLC. We removed the terracotta floor tile as it no longer fit with the overall aesthetic that the homeowners were headed towards. The backsplash while done recently was also no longer in line with where they were headed so we decided to take the plunge and remove it rather than trying to work with it. We re-jigged some of their kitchen cabinets to also allow for improved functionality of the kitchen. We removed two awkward corner cabinets and an appliance garage to give them better access to the counter area. New lighting, new dining room furniture and storage, painting the entire main floor, replacing a traditional french door with a more modern 5 light frosted door, along with refacing their three-sided fireplace brought their main living area from a dated traditional looking space to a modern living space.

BEFORE

img_7484img_7483img_7482

The wall cabinets were painted Benjamin Moore Oxford White and the base cabinets were painted Sherwin Williams Peppercorn. The island pendants and sink were sourced from Home Depot. The faucet is from Ikea. The cork flooring is Torlys. Wall colour is Sherwin Williams Alabaster. We also placed the island on casters as it’s a tight fit in this small kitchen.

Removing those awkward corner cabinets and replacing them with open shelving allowed the homeowner to showcase her dishes that she’s been collecting since she was a teenager. The hope is by having them no longer hidden away that the family will be inclined to use them more often. By removing those corner units, it also made the counters more accessible and functional.

AFTER

img_0166-214184312_1073104549426547_4244885905490868797_nimg_0172-214199498_1073104269426575_7511790016684353391_n14141950_1073104512759884_6132721945395221919_n14192073_1073104432759892_1896397449745354970_n14089245_1073103999426602_7855910275686386630_n14100413_1073104096093259_3846862830798054282_n14191933_1073104039426598_1404150430990547463_nimg_7589

From the kitchen, decided to take the wall colour, Sherwin Williams Alabaster, throughout the entire main level. This colour was more in line with their furnishings in their living space.

The new wall colour brightens up their eating area and the new wall cabinet provides some additional storage to the area.

BEFORE

img_748114192138_1073104682759867_5957535669818174499_n

14191965_1073104652759870_2171636674391876847_n

The three sided fireplace was looking tired and a little too traditional. I had my contractor build a new box and spray it to match the wall colour.

 

From there, the hallway got a fresh coat of paint and a new door so the two spaces didn’t feel disjointed.

img_0861img_0859img_0807

To finish things off we replaced the traditional looking ceiling fan in their stairwell with this modern light from Ikea.

14102261_1073104716093197_3622586843486854122_n-2

We  didn’t stop there. The main floor bathroom also got remodelled but, I will leave that for another post 😉

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s